Vad säger katten till dig?

Hittade detta på Royal Canins hemsida, det var så intressant så jag vill dela det mer er.
 
 
Katten kommunicerar med dig hela tiden med ett mycket varierat kroppsspråk. Även om katten inte förstår vad vi säger, så är den mycket mottaglig för kroppsspråk, tonläge och uppträdande.Här kommer några tips på vad din katt vill säga och förmedla.
 
 
 

Neutral katt

Öronen står rakt upp, är öppna och ögonen är runda.

Orolig katt

Ryckningar i öronen och en svängande svans är tecken på oro eller ilska.

Arg katt

Öronen är spetsade och vridna utåt, ögonen är avsmalnande.

Aggressiv katt

Öronen är sänkta, pupillerna är runda och utvidgade.

Glad katt

Öronen är öppna framåt och står rakt upp, ögonen kisar, pupillerna är smala springor.

Lycka

Katten gnider sitt huvud eller svans mot dina ben. Katten tycker om att vara nära dig och vill dela med sig av sin doft.

Intensiv njutning

Katten trampar länge omkring i ditt knä eller på ditt bröst. Katten uttrycker samma känsla som när den diade. Då tryckte den nämligen med sina tassar runt moderns spenar för att få mjölken att rinna till.

Tillgivenhet

Katten rullar på golvet när den ser dig. Den här ställningen tar bara katten tillsammans med personer som den känner sig helt avspänd med. Ett tecken på belåtenhet efter man haft roligt tillsammans.

Ilska/oro

Om du klappar katten och den plötsligt viftar eller slår med svansen är det bäst att sluta klappa. Katten tycker inte om det. I motsats till hunden är inte kattens svansviftande ett tecken på glädje.

Spinner

Belåtenhet och avslappning. När katten spinner hos dig visar den tillgivenhet och välbehag. Även sjuka, rädda eller skadade katter kan spinna.

Morrar och fräser

Skrämsel eller hot. De här lätena använder katten i samband med aggression och ingår i försvarsstrategin för att skrämma eller hota motståndarna.

Stirrar

Kattrivaler kan lösa en konflikt genom att stirra ut varandra. Därför är du ett hot om du stirrar i kattens ögon. För att skapa en vänskaplig relation ska du titta på din katt med halvslutna ögon och blinka långsamt då och då. Detta signalerar att du är vänligt sinnad.

Hackar tänder

När katten hackar tänder gör den det egentligen inte för att kommunicera. Katten gör ofta detta när den ser någonting som den vill ha men inte kan nå, till exempel en fluga högt uppe på väggen eller en fågel på andra sidan fönsterrutan.

Jamar

Det finns en hel del olika typer av jamande och alla har olika innebörd. Jamandet kan exempelvis uttrycka behov, klagan, nederlag eller motstånd. Snart lär du dig vad det betyder genom att du umgås med din katt.

Flemar

Katten avnjuter en ovanlig och lockande doft. Katten ser ut som om den befinner sig i trans och stirrar framför sig. Vid sådana tillfällen använder sig katten av ett lukt- och smakorgan – det Jacobsonska organet. Organet är cirka 1 cm långt och sitter i muntaket, där ett litet rör öppnar sig mot munhålan alldeles bakom de övre huggtänderna. Med detta organ ”läser” katten av doftnyheterna i sitt revir.

 

 
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

katthjalpenkronoberg.blogg.se

Vi är en förening som jobbar med hemlösa katter, vårt arbete är helt ideellt. Vi arbetar enligt no kill policy vi tar avstånd ifrån att avliva friska katter.

RSS 2.0