Kattliv

I djurskyddslagen står det att förutom att ge djuren mat och vatten samt tillsyn ska man se till att djuret har en god miljö och att det sköts och hanteras på ett sådant sätt att djuret mår bra. I det ingår bland annat att anpassa miljön och skötseln av djuren så att djuren får en möjlighet att bete sig naturligt. Naturligt för katter är jakt eller jaktliknande lek.
 
Det måste finnas plats att leka på för en katt, något att leka med, människor eller andra katter, som katten känner och kan samspela med. Leken är viktig när katten är liten, det hjälper katten att förstå omvärlden. Leken hjälper katten att utvecklas socialt, emotionellt och fysiskt. När katten leker så använder den alla sina sinnen, den lär sig vad som är lek och vad som är allvar. 
Innekatter är ofta mer lekfulla och barnsliga långt upp i åldrarna. Katter tycker om att klättra och hoppa. De älskar att gömma sig och plötsligt hoppa fram. En klätterställning är en jättebra leksak, dels kan katten komma upp på en höjd och kan därifrån blicka ut över sitt revir. Klätterställningarna har oftast klöspelare som är jättebra för katten att klösa/vässa klorna på.Flytta på kattställningen ibland så den hamnar i ett nytt rum då blir den kul att klättra på igen.
Den främsta leksignalen är kattens svans. Katten rusar iväg med svansen i en båge efter sig, den vill leka. 
 
Stimulera din katt, visserligen är katter mästare på att underhålla sig själva och brukar kunna upfinna leksaker men det bästa är att se till att det finns enkla saker att jaga. Det kan vara allt från enkla små papperstussar till specialgjorda aktiveringsleksaker för katter. Det finns en mängd leksaker att köpa, men man kan göra en hel del leksaker av saker man redan har hemma. Man ska inte ha alla leksaker framme samtidigt, då tröttnar katten på dom. Variera leksakerna genom att byta ut dom då blir de spännande/roliga igen. Det är viktigt att leka med sin katt när man är hemma och låta den få vara med i det man gör. Oftast sover katten när man inte är hemma, men inte hela tiden. Tristress kan ge beteendestörningar, en understimulerad katt kan hitta på olater för att göra livet roligare. Den kan börja nafsa i dina tåreller bita tag i dina hälsenor i brist på andra roliga saker att jaga. En del katter kan bli riktiga toapappersmarodörer och fullständigt strimla toarullen, allt för att hitta på något kul. 
 
Aktivera katten i vardagen, vatten kan roa katter under lång tid. Det kan vara en droppande kran som fångar kattens intresse. Man kan lägga leksaker i en balja eller i badkaret med lite vatten så att de flyter och rör sig. En kartong kan stå framme och göra så katten har riktigt roligt i timmar. En papperskasse om man klipper bort handtagen kan bli en billig men ack så rolig leksak. 
 
Här har ni nu fått lite tips på hur ni kan göra livet för era katter lite roliga. 
 
 
 Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

katthjalpenkronoberg.blogg.se

Vi är en förening som jobbar med hemlösa katter, vårt arbete är helt ideellt. Vi arbetar enligt no kill policy vi tar avstånd ifrån att avliva friska katter.

RSS 2.0