V. 20

Hänt i veckan v 20!

Här kommer lite av vad vi gjort nu när sommarvärmen bestämt sig för att komma till oss 


Jive har flyttat till ett nytt jourhem ned nya kompisar och det kommer bli så bra när han väl vågar sig fram till den tvåbenta ❤️

Tora har blivit kastrerad, öronmärkt, chippad och vaccinerad, hon mår bra och vilar upp sig nu. Tora flyttar till sitt föralltidhem vid midsommar 

Leon har även fått sina sår kollade och fått sin första vaccinering, han var så duktig när såren blev spolade, han morrade misstänksamt till veterinären men snäll som han är tillät han att vi pillade på honom ❤️ ni ser på bilderna att såren blivit så mycket bättre.

Sen vet ni att vi haft auktioner ute och insamling till förmån för Leons veterinärkostnader och vi har fått in hela 3700 kr ❤️ helt fantastiskt bra och ni är helt underbara som skänker pengar till oss ❤️ utan er hade det inte gått!! Tillsammans är vi 

Vi har även en katt på ingång så fällan kommer riggas nästa helg så önska oss lycka till! 

Nu säger vi tack för denna vecka och ser fram emot nästa vecka och dess utmaningar 

styrelsen Katthjälpen Kronoberg


Kattens mun

Tandsten är boven
Ett vanligt problem hos katter är dålig andedräkt vilket ofta beror på någon sjukdom i tänderna eller tandköttet. Inflammerat tandkött kallas gingivit och är vanligt på katter. Katter kan också drabbas av plaque, bakteriebeläggningar på tänderna, och tandsten vilket kan leda till svårare sjukdomar om problemen inte behandlas i tid.

Tandsjukdom
Katter drabbas tyvärr ganska ofta av en tandsjukdom som heter FORL. Sjukdomen yttrar sig i att tandens emalj skadas och att tanden bryts av nära tandköttet. När tandens pulpa blottas leder det till stor smärta hos katten. En del katter kan också lida av kraftig tandköttsinflammation som gör att tandköttet blöder vid beröring. Tyvärr finns det idag ingen bra behandling för tänder som tydligt angripits av FORL utan de måste dras ut. Man bör också röntga kattens mun för att upptäcka begynnande angrepp under tandköttskanten.

Vanliga symtom på att något är fel
•    Katten börjar tappa mat vid matskålen
•    Håller huvudet på sned när den äter
•    Tar lång tid på sig för att äta
•    Sväljer maten utan att tugga
•    Vill inte äta torrfoder/blötfoder
•    Luktar illa
•    Dreglar
•    Tandfraktur

Förebyggande munvård
Vanliga munproblem är tandsten, inflammation i tandköttet, tandlossning och tandböld. Detta förebyggs med regelbunden kontroll och enkel tandhygien som tandborstning, tuggben och tuggbitar.

Vad kan du göra själv?
Den viktigaste åtgärden man kan göra själv för att hjälpa sin katt till en bra tandhälsa, är att borsta kattens tänder. Tandborstning bör ske en gång dagligen. Det finns olika typer av särskilt anpassade tandborstar men en vanlig mjuk barntandborste brukar fungera utmärkt.
Undvik att använda din egen tandkräm till katten. Flera ämnen i din egen tandkräm kan skada katten. Det finns särskild tandkräm till katter, ofta smaksatt för att göra tandborsten godare. 
Det finns leksaker och tuggpinnar som kan hjälpa till att hålla munnen på katten ren. Vänj gärna katten vid att bli undersökt i munnen. På så sätt kan du själv upptäcka början till tandsten eller om något sitter fast i kattens tänder. 

Volontär

Vi söker volontärer!

Som volontär kan du få vakta fälla, hämta/lämna katt, hämta/lämna saker, köra katt till/ifrån veterinär, i vissa fall göra hembesök mm 

Är du intresserad av att ställa upp som volontär skicka ett pm till oss på vår facebooksida Katthjälpen Kronoberg 😊🐱❤

katthjalpenkronoberg.blogg.se

Vi är en förening som jobbar med hemlösa katter, vårt arbete är helt ideellt. Vi arbetar enligt no kill policy vi tar avstånd ifrån att avliva friska katter.

RSS 2.0